Geautomatiseerde tests zijn een goed begin voor het controleren en verbeteren van digitale toegankelijkheid van je website, app of document. Maar een onderzoek kun je niet automatisch laten doen. Software die controleert op digitale toegankelijkheid keurt maar een deel met zekerheid goed of af. Plan daarom na een geautomatiseerde test altijd een handmatig onderzoek in om zeker te zijn van goede digitale toegankelijkheid.
Wil je weten hoe toegankelijk jouw product is? Gebruik dan software om het automatisch te testen. Je krijgt op die manier snel een goede eerste indruk van de toegankelijkheidstatus van je website of app. En kan je gevonden problemen meteen oplossen.
Tussen de 20% en 30% van de WCAG-criteria kan automatisch worden gecontroleerd, dus automatische tests vinden niet alle problemen. Ook kan iets wel door de test komen, maar niet volledig toegankelijk zijn. Een automatische test kan bijvoorbeeld controleren of een afbeelding een alternatieve tekst heeft, maar niet of de alternatieve tekst ook goed is.
Dit zijn voorbeelden van criteria waar heel goed automatisch op getest kan worden:
Om ervoor te zorgen dat de resultaten van automatische tests geldig zijn, zijn de ACT Rules opgesteld door ACT Task Force van W3C. Deze regels beschrijven hoe je automatisch test op WCAG en WAI-ARIA, daarin lees je:
Er zijn heel veel verschillende tools om zelf op toegankelijkheid te testen. Wij geven je een overzicht van een aantal tools die veel worden gebruikt.
Bekijk de volledige lijst met testtools die de ACT Rules gebruiken (Engelstalig).
PDF Checker is geen officiƫle PDF/UA of WCAG validatietool en nog in ontwikkeling. Gebruik het niet om te controleren of je document voldoet aan de wettelijke eisen. Het testresultaat is geen bewijs dat je document digitaal toegankelijk is. Gebruik de PDF Checker alleen als eerste test om mogelijke toegankelijkheidsfouten in je document te vinden en op te lossen.
Lees meer op de website van Appt over geautomatiseerd toegankelijkheid testen van apps voor Android en iOS.
Fijn dat je het antwoord op je vraag hebt kunnen vinden. Heb je een idee over hoe we onze kennisbank kunnen verbeteren?
Wij gebruiken jouw e-mailadres om je vraag te beantwoorden, waarna het vernietigd wordt. Jouw informatie wordt niet met derden gedeeld. Wij beantwoorden je verzoek zo snel mogelijk. Lees ook onze privacyverklaring.
Waar was je naar op zoek?
Wij gebruiken jouw e-mailadres om je vraag te beantwoorden, waarna het vernietigd wordt. Jouw informatie wordt niet met derden gedeeld. Wij beantwoorden je verzoek zo snel mogelijk. Lees ook onze privacyverklaring.