De lengte van een alt-tekst op een webpagina of appscherm

Voor bezoekers die geen afbeeldingen kunnen zien, is het noodzakelijk dat de informatie die een afbeelding geeft ook in tekst wordt gegeven. Bijvoorbeeld met een alt-tekst. Er is geen officiële maximale lengte van het alt-tekst.

Officiële informatie

Alt-tekst

De alt-tekst moet kort beschrijven wat er in de afbeelding staat of welk doel de afbeelding heeft. Als de afbeelding veel informatie heeft dan is een alt-tekst niet genoeg, bijvoorbeeld bij een diagram of infographic.

Doe dit voor goede digitale toegankelijkheid

 • Er zijn geen vastgestelde regels voor het aantal tekens van een alternatieve tekst. Zorg wel dat de alt-tekst kort en beschrijvend is.
 • De betekenis of inhoud van een pagina of scherm mag niet veranderen wanneer je een afbeelding vervangt door de alternatieve tekst.
 • Neem woorden als ‘afbeelding van’ niet op in de alt-tekst. Een screenreader geeft al aan dat het om een afbeelding gaat.
 • Een alternatieve tekst beschrijft niet altijd wat je ziet. Het kan ook het doel of functie van de afbeelding beschrijven. Zo krijgt het icoon van een huisje dat naar de homepage linkt niet als alternatieve tekst ‘icoon van huisje’, maar bijvoorbeeld ‘homepage’.
 • Als de afbeelding de enige inhoud van een link is, vermijd dan woorden als ‘link naar’ in de linktekst. Bij logo’s kun je wel informatie geven over het dubbele doel van de afbeelding, bijvoorbeeld ‘logo organisatie X, link naar homepage’.

Fouten die vaak voorkomen

 • Een alt-tekst is onnodig lang omdat er hele zinnen in staan.
 • Een alternatieve tekst bij een afbeelding heeft dezelfde inhoud als het bijschrift van de afbeelding. Dit is niet goed omdat je dezelfde informatie nu twee keer presenteert. Ook is een bijschrift vaak anders dan een alt-tekst.
 • Een afbeelding die een link is, heeft geen goede linktekst. De alt-tekst beschrijft het linkdoel niet.
 • De belangrijkste informatie van een afbeelding staat niet in de alternatieve tekst. Bijvoorbeeld de tekst in het logo van een bedrijf staat niet in de alt-tekst.
 • De alternatieve tekst geeft informatie die je niet ziet, zoals de naam van de fotograaf of copyrightinformatie. Het moet een gelijkwaardig alternatief zijn en niet meer informatie bieden.
 • De alt-tekst bestaat uit zoekwoorden omdat men denkt dat dit zoekmachineoptimalisatie helpt.
 • De alt-tekst bestaat uit niet-relevante details beschreven.
 • De alt-tekst is niet beschrijvend, maar bevat een lange bestandsnaam. Dit komt voor bij systemen waar de bestandsnaam wordt gebruikt als alt-tekst bij het ontbreken van een alternatieve tekst. Zorg dat de auteur op een pagina of scherm moet aangeven of een afbeelding informatief of decoratief is.

Meer informatie

Meer informatie voor apps

Deze tekst is een vereenvoudigde versie van de eisen uit WCAG. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. Voor de volledige eisen, raadpleeg de officiële norm Opent in nieuw tabblad.
Heb je gevonden wat je zocht?

Fijn dat je het antwoord op je vraag hebt kunnen vinden. Heb je een idee over hoe we onze kennisbank kunnen verbeteren?

Informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens

Wij gebruiken jouw e-mailadres om je vraag te beantwoorden, waarna het vernietigd wordt. Jouw informatie wordt niet met derden gedeeld. Wij beantwoorden je verzoek zo snel mogelijk. Lees ook onze privacyverklaring.

Akkoordverklaring (verplicht)Waar was je naar op zoek?

Informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens

Wij gebruiken jouw e-mailadres om je vraag te beantwoorden, waarna het vernietigd wordt. Jouw informatie wordt niet met derden gedeeld. Wij beantwoorden je verzoek zo snel mogelijk. Lees ook onze privacyverklaring.

Akkoordverklaring (verplicht)