Hulpmiddelen voor mensen met een beperking

Er bestaan veel verschillende hulpmiddelen, tools en technieken die mensen met een beperking helpen. Dankzij deze hulpmiddelen krijgen zij alle informatie en kunnen ze taken uitvoeren. Volg de webrichtlijnen uit WCAG, zo maak je jouw product digitaal toegankelijk en zorg je dat iedereen jouw website of app goed kan gebruiken.

Soorten hulpmiddelen

Alle hulpmiddelen werken beter als je product digitaal toegankelijk is. Duidelijke teksten, goede opmaak en gestructureerde code zorgen dat deze hulpmiddelen alle informatie van jouw website kunnen gebruiken. Dit is een aantal voorbeelden van hulpmiddelen die veel worden gebruikt:

  • Screenreaders: Software die tekst op het scherm voorleest. Een screenreader zorgt dat een bezoeker door de website kan navigeren en andere functies kan gebruiken zonder muis. Dit helpt bijvoorbeeld mensen met een visuele beperking.
  • Vergrotingssoftware: Vergroot delen van het scherm voor mensen met een visuele beperking.
  • Brailleleesregel: De brailleleesregel zet digitale tekst om in braille voor mensen met een visuele beperking.
  • Tekst-naar-spraaksoftware: Zet tekst om in gesproken woorden. Helpt mensen met dyslexie of andere leesstoornissen.
  • Stembesturingssoftware: Stembesturing zorgt dat bezoekers met hun stem door de website kan navigeren en andere functies kan gebruiken.
  • Aangepaste toetsenborden, muizen of gamecontrollers: Bijvoorbeeld toetsenborden met grote toetsen of trackball-muizen.
  • Eye-tracking systemen: Met een eye-tracking systeem kan een bezoeker via oogbewegingen navigeren of functies te bedienen op een website.
  • AssistiveTouch: Met AssistiveTouch kunnen mensen met een motorische beperkingen hun smartphone bedienen door te vegen, te drukken of door het maken van gebaren.

Testen met hulpmiddelen en hun gebruikers

Het is belangrijk dat iedereen jouw website kan gebruiken. Zelf testen en verbeteren is een goede eerste stap naar betere digitale toegankelijkheid, maar het is niet genoeg. Iedereen is anders en mensen gebruiken hulpmiddelen om verschillende redenen. Een screenreader wordt bijvoorbeeld gebruikt door iemand die blind is, maar ook door iemand met dyslexie.

Nodig daarom een gevarieerde groep uit van bezoekers met verschillende beperkingen en laat hen je website testen. Zo ontdek je hoe goed je website werkt voor verschillende soorten hulpmiddelen.

 

 

Deze tekst is een vereenvoudigde versie van de eisen uit WCAG. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. Voor de volledige eisen, raadpleeg de officiële norm Opent in nieuw tabblad.
Heb je gevonden wat je zocht?

Fijn dat je het antwoord op je vraag hebt kunnen vinden. Heb je een idee over hoe we onze kennisbank kunnen verbeteren?

Informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens

Wij gebruiken jouw e-mailadres om je vraag te beantwoorden, waarna het vernietigd wordt. Jouw informatie wordt niet met derden gedeeld. Wij beantwoorden je verzoek zo snel mogelijk. Lees ook onze privacyverklaring.

Akkoordverklaring (verplicht)Waar was je naar op zoek?

Informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens

Wij gebruiken jouw e-mailadres om je vraag te beantwoorden, waarna het vernietigd wordt. Jouw informatie wordt niet met derden gedeeld. Wij beantwoorden je verzoek zo snel mogelijk. Lees ook onze privacyverklaring.

Akkoordverklaring (verplicht)