Tekst digitaal toegankelijk opmaken

Hoe je een tekst digitaal toegankelijk opmaakt, hangt af van het type document. Er is dus een verschil voor het digitaal toegankelijk opmaken van tekst in een pdf-bestand, Word-document of in HTML. Digitaal toegankelijke documenten helpen allerlei mensen met een functiebeperking. Daarom is het belangrijk dat je de tekst in ieder bestandsformaat digitaal toegankelijk opmaakt.

Omdat er dus verschil is in de manier van digitaal toegankelijk opmaken van tekst, is er niet één antwoord om je verder te helpen. We geven je daarom tips en uitleg over het digitaal toegankelijk maken van verschillende bestanden en hoe je dit aanpakt.

Doe dit voor digitale toegankelijkheid

Het is belangrijk dat organisaties zich bewust zijn van het belang van digitale toegankelijkheid en die verantwoordelijkheid ook nemen. Je krijgt tips over hoe je als organisatie toewerkt naar digitale toegankelijkheid en wat je als redacteur kunt doen.

Tips voor organisaties

 • Zorg dat iedereen binnen de organisatie basiskennis heeft van digitale toegankelijkheid. Zorg daarom voor genoeg training en uitleg en zorg dat dit beschikbaar is voor iedereen.
 • Bepaal een contentstrategie en maak afspraken over wat je wel en niet publiceert.
 • Maak sjablonen en templates die digitaal toegankelijk zijn en test deze.
 • Zorg dat iedereen in de organisatie weet dat er digitaal toegankelijke sjablonen en templates zijn.
 • Leg uit hoe je deze sjablonen en templates gebruikt. Zorg dat iedereen in de organisatie weet hoe het werkt.
 • Maak een overzicht van digitaal toegankelijke kleurcombinaties, bijvoorbeeld voor grafieken, diagrammen en tabellen.

Tips voor redacteuren, communicatiespecialisten en contentschrijvers

 • Gebruik de contentstrategie van je organisatie.
 • Gebruik alle templates en processen die door de organisatie zijn gemaakt. Zijn er die niet? Geef dit dan aan bij de mensen die verantwoordelijk zijn voor digitale toegankelijkheid binnen jouw organisatie.
 • Denk goed na over het type document dat je gebruikt. Voorbeeld:
  • Soms is het publiceren op een webpagina makkelijker en gebruiksvriendelijker dan het digitaal toegankelijk maken van een pdf-bestand.
 • Gebruik de digitaal toegankelijke kleurcombinaties die de organisatie heeft bepaald. Zijn er die niet? Geef dit dan aan bij de mensen die verantwoordelijk zijn voor digitale toegankelijkheid binnen jouw organisatie.
 • Heb je niet genoeg kennis over digitale toegankelijkheid en heb je die wel nodig? Vraag om training.

Meer informatie

Deze tekst is een vereenvoudigde versie van de eisen uit WCAG. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. Voor de volledige eisen, raadpleeg de officiële norm Opent in nieuw tabblad.
Heb je gevonden wat je zocht?

Fijn dat je het antwoord op je vraag hebt kunnen vinden. Heb je een idee over hoe we onze kennisbank kunnen verbeteren?

Informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens

Wij gebruiken jouw e-mailadres om je vraag te beantwoorden, waarna het vernietigd wordt. Jouw informatie wordt niet met derden gedeeld. Wij beantwoorden je verzoek zo snel mogelijk. Lees ook onze privacyverklaring.

Akkoordverklaring (verplicht)Waar was je naar op zoek?

Informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens

Wij gebruiken jouw e-mailadres om je vraag te beantwoorden, waarna het vernietigd wordt. Jouw informatie wordt niet met derden gedeeld. Wij beantwoorden je verzoek zo snel mogelijk. Lees ook onze privacyverklaring.

Akkoordverklaring (verplicht)