Er zijn verschillende hulpmiddelen om digitale toegankelijkheid te testen en te verbeteren. In dit artikel vind je een overzicht van deze websites en programma’s.
Automatische controles geven een inzicht in de digitale toegankelijkheid van je website. Ze brengen een deel van de toegankelijkheidsproblemen in beeld. Handmatig onderzoek is nodig voor een volledig beeld.
Voorbeelden:
Een screenreader is hulptechnologie die blinde of slechtziende bezoekers kunnen gebruiken om webpagina’s te bedienen en te lezen. Door webpagina’s zelf te testen met een screenreader ontdek je of alle informatie leesbaar en bedienbaar is met een screenreader.
Voorbeelden:
Lees instructies voor het gebruik van screenreaders.
Gebruik geen voorleeshulp om je website te testen. Voorleessoftware is niet hetzelfde als een screenreader. Programma’s als ReadAloud, ReadSpeaker, Verteller van Microsoft of TextToSpeech Reader vallen onder noemer voorleeshulp. Deze programma’s lezen alleen stukken teksten op een site voor. Ze ondersteunen niet bij het navigeren of het waarnemen van alle inhoud op een pagina. Deze programma’s kunnen niet gebruikt worden voor het testen op digitale toegankelijkheid.
Met een kleurcontrasttester bepaal je het contrast tussen twee kleuren. Met hulp van de volgende website controleer je het kleurcontrast:
Via een contrastgrid (Engelstalig) zie je welke kleuren goed samen gebruikt kunnen worden. Ontdek zo of kleurcombinaties voldoen aan de richtlijnen voor digitale toegankelijkheid.
Sommige mensen zijn niet in staat om een muis te gebruiken. Bijvoorbeeld mensen die blind zijn en de cursor niet kunnen zien. Test of alle functies op een webpagina kunnen worden bediend met het toetsenbord. Een aantal veel gebruikte toetsen:
Interactieve elementen die niet op het toetsenbord reageren hebben vaak veel meer toegankelijkheidsproblemen.
Nieuwe inzichten krijg je van gebruikerstesten. Plan bijvoorbeeld één keer per jaar of na een grote update van je website gebruikerstesten in. Zo kom je achter fouten op je website. Het beste resultaat krijg je van tests uitgevoerd door toegankelijkheidsexperts en met testers met verschillende soorten functiebeperkingen.
Fijn dat je het antwoord op je vraag hebt kunnen vinden. Heb je een idee over hoe we onze kennisbank kunnen verbeteren?
Wij gebruiken jouw e-mailadres om je vraag te beantwoorden, waarna het vernietigd wordt. Jouw informatie wordt niet met derden gedeeld. Wij beantwoorden je verzoek zo snel mogelijk. Lees ook onze privacyverklaring.
Waar was je naar op zoek?
Wij gebruiken jouw e-mailadres om je vraag te beantwoorden, waarna het vernietigd wordt. Jouw informatie wordt niet met derden gedeeld. Wij beantwoorden je verzoek zo snel mogelijk. Lees ook onze privacyverklaring.