Verschil tussen informatieve en decoratieve afbeeldingen

Als je een website of app maakt, kun je verschillende soorten afbeeldingen gebruiken. Sommige afbeeldingen geven belangrijke informatie. Andere zijn alleen voor de sfeer. Voor mensen die hulpsoftware gebruiken om websites of apps te lezen en voor digitale toegankelijkheid, is dit een belangrijk verschil.

Officiƫle informatie

Succescriterium 1.1.1 Niet tekstuele content

Informatieve afbeeldingen

Informatieve plaatjes vertellen iets, laten informatie zien of maken een pagina duidelijker. Zo versterkt de afbeelding de inhoud, context of betekenis van een webpagina of scherm. Het is belangrijk dat mensen die niet kunnen zien, ook snappen wat er op een informatieve afbeelding staat. Daarom moet je ook tekst toevoegen die het plaatje uitlegt.

Decoratieve afbeeldingen

Decoratieve afbeeldingen zijn vaak sfeerplaatjes. Sfeerplaatjes maken een website of app mooier, maar ze vertellen niet echt iets. Ze zijn er voor de vorm. Mensen die een website of app lezen met hulpsoftware, hebben niets aan deze plaatjes. Voor digitale toegankelijkheid is het beter dat de hulpsoftware de decoratieve afbeeldingen overslaat.

Twijfel over het type afbeelding

Soms is het moeilijk te zeggen of een plaatje informatief is of niet. Bijvoorbeeld een foto van een gemeentehuis met herfstbladeren. De ene bezoeker wil wel weten wat er op de foto staat, de ander niet. In dat geval maakt de bouwer een keuze. Die keuze geldt dan voor de hele website of app.

Doe dit voor digitale toegankelijkheid

Is de keuze gemaakt en weet je of de afbeelding informatief of decoratief is? Dan maak je dit duidelijk voor de hulptechnologie.

  • Geef een informatieve afbeelding een alternatieve tekst.
  • Een decoratieve afbeelding krijgt geen uitleg. Markeer de afbeeldingen dan als decoratief, zo slaat de hulpsoftware de afbeelding over. Vraag na hoe je dit aangeeft in het systeem waarin je werkt.

Zo krijgen mensen die hulpsoftware gebruiken alleen de informatie die ze echt nodig hebben.

Meer informatie

Meer informatie voor apps

Appt – Informatie over niet tekstuele content voor apps

Deze tekst is een vereenvoudigde versie van de eisen uit WCAG. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. Voor de volledige eisen, raadpleeg de officiƫle norm Opent in nieuw tabblad.
Heb je gevonden wat je zocht?

Fijn dat je het antwoord op je vraag hebt kunnen vinden. Heb je een idee over hoe we onze kennisbank kunnen verbeteren?

Informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens

Wij gebruiken jouw e-mailadres om je vraag te beantwoorden, waarna het vernietigd wordt. Jouw informatie wordt niet met derden gedeeld. Wij beantwoorden je verzoek zo snel mogelijk. Lees ook onze privacyverklaring.

Akkoordverklaring (verplicht)Waar was je naar op zoek?

Informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens

Wij gebruiken jouw e-mailadres om je vraag te beantwoorden, waarna het vernietigd wordt. Jouw informatie wordt niet met derden gedeeld. Wij beantwoorden je verzoek zo snel mogelijk. Lees ook onze privacyverklaring.

Akkoordverklaring (verplicht)